Rabu, 16 Jun 2010

*CUTI SEKOLAH SEMESTER PERTAMA*Pulau Dayang dan Pulau Aur


Zoom Malaysia kali ini memberi tumpuan kepada Pulau Dayang dan Pulau Aur.  Pengalaman keindahan ini dirakamkan dalam koleksi gambar yang dipaparkan.
(Gambar sumbangan Ustaz Edham dan En. Efendy)Dari kesibukan pusat bandar Johor Bahru, gunakan jalan raya Johor Bahru - Kota Tinggi hingga sampai ke jalan raya Kota Tinggi - Mersing (Lebuhraya 3). Dari Lebuhraya Utara-Selatan, ambil susur keluar ke Ayer Hitam (Persimpangan 244) dan pandu terus menghala ke Kluang melalui Jalan raya Kluang-Jemaluang (Lebuhraya 50). Selepas pekan Jemaluang, masuk ke jalan raya Kota Tinggi-Mersing menghala ke Mersing. Ikuti arahan papan-papan tanda yang menunjukkan jalan untuk ke Jeti Mersing.


Pulau Aur, seperti Pulau Dayang dan Pulau Lang yang terletak di Taman Laut Johor berhampiran Mersing terkenal sebagai salah sebuah destinasi menyelam skuba yang terunggul. Kawasan laut yang lebih dalam di sekitar pulau ini menjanjikan jarak penglihatan bawah laut yang jelas serta pelbagai jenis spesis hidupan laut yang mempesona yang dapat menarik ramai pelancong dan penyelam pada hujung minggu.


Keadaan hidupan laut yang sihat dan pelbagai di sini juga menarik minat pemancing ikan yang berharap dapat menangkap spesis ikan besar seperti ikan mersuji atau ikan layaran di luar kawasan Taman Laut yang terlindung.


Banyak kapal-kapal layar bersauh di perairan laut tenang antara Pulau Aur dan Pulau Dayang.
Terumbu karang utama terletak di sebelah selatan Pulau Aur dan Pulau Pinang. Bahagian teratas terumbu di sini terletak di kedalaman lebih kurang 12 meter dan melandai ke bawah sedalam lebih 25 meter membuatkan lokasi ini amat menarik untuk diselam.  Lihat dan nikmatilah keindahan alam di negara kita.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan